Zpátky na seznam článků

Beseda v Chomutově na téma: Boj proti obchodu s chudobou

Obchod s chudobou se stal od počátku nového tisíciletí novým způsobem, jak zneužívat státních prostředků a „kšeftovat“ s lidskou bídou.…

Obchod s chudobou se stal od počátku nového tisíciletí novým způsobem, jak zneužívat státních prostředků a „kšeftovat“ s lidskou bídou. Je to název, který se uchytil pro zneužívání tzv. doplatku na bydlení, který je dávkou pomoci v hmotné nouzi. Ten stát proplácí i při neúměrně vysokému nájemnému. Druhá a hlavní část problému je tzv. příspěvek na bydlení. Podnikatelé stěhují chudé obyvatele do svých bytů a vlivem přemrštěného nájemného dokážou vyinkasovat značný objem peněz.

Tato problematika zažila v Česku velký rozkvět v posledních letech. Z velkých měst jako je Praha, Brno nebo Plzeň se odstěhovaly chudé rodiny na sever Čech do bytů spekulantů, kteří vydělávají na státní podpoře těžké peníze. Proto Mladí konzervativci Chomutov iniciovali besedu na téma Boj proti obchodu s chudobou, která se uskutečnila v sobotu 2.března 2019 na náměstí 1.Máje v Chomutově. Jako speciální host přijel dlouhodobý symbol tohoto boje PaedDr. Jiří Kulhánek, starosta Kadaně již 17.rokem. Poslední dobou situace velmi rezonuje, jelikož se k panu Kulhánkovi přidávají představitelé měst z celé České republiky. Spolu iniciovali dopis premiérovi Andreji Babišovi, který zadal ministryni Maláčové, aby se problematikou zabývala. Vzhledem k faktu, že vláda bude muset šetřit a změnou legislativy by stát ušetřil jednotky miliard, je zde šance na zlepšení situace.

Beseda se nesla v poučném a zajímavém duchu. Jelikož starosta Kadaně je velice lidský a není odtržen od reality, byla diskuze velmi produktivní a posluchatelná. 

Mladí konzervativci děkují za návštěvu a budou nadále poukazovat na vážnost situace.