Zpátky na seznam článků

Zimní univerzita Mladých konzervativců 2019 v Chomutově

Zimní univerzita MK je nový koncept našich velkých akcí. Z Olomouce se letošní univerzita přesunula do Chomutova. Jako téma bylo…

Zimní univerzita MK je nový koncept našich velkých akcí. Z Olomouce se letošní univerzita přesunula do Chomutova. Jako téma bylo zvoleno Svoboda médií doma a v zemích V4, což je velmi důležité v dnešním světě, kdy se pravda a psané slovo zdá jako relativní pojem.

Akce se konala od pátku 1. listopadu do neděle 3. listopadu v Hotelu Hřebíkárna, který leží na začátku malebné přírody Bezručova údolí podkrušnohorského Chomutova. Akce se zúčastnilo 30 členů Mladých konzervativců z celé republiky a kolegové z Kriestanskodemokratické mládeže Slovensko (Matej Riško) a z Fóra Mladých Práva a Spravedlnosti (Michal Szpadrowski, Nathan Organ a Berenika Grabowska).

Akce byla pojata jako série diskuzních panelů s návštěvou města. První panel na téma „Jak udržet média svobodná“ začal již v pátek večer. Jako diskutující novináři přijali pozvání Kamila Minaříková z Chomutovského deníku, Radek Bartoníček z Aktuálně.cz a Tibor Macák ze Slovenského rozhlasu, který je expertem na Evropskou unii. Každý diskutující dodal pohled na svobodu médií ze své branže, pan Macák se také dotknul situace na Slovensku, kdy byl nedávno zavražděn novinář Ján Kuciak. Moderování se zhostil František Szilvási.

V sobotu byla naplánována prohlídka města Chomutova – kostel nanebevzetí panny Marie, městská věž a budova Radnice. Následně jsme se přesunuli na oběd do restaurace U Dvou Medvídků, kde proběhla debata moderovaná předsedou RK MK Chomutov Jiřím Richterem s představiteli města Chomutova – Milanem Märcem (2. náměstek primátora za Nový Sever), Danielem Černým (exprimátorem za PRO Chomutov) a Josefem Marcelem (zastupitelem za ODS). 

Poté v hotelu Hřebíkárna byly na řadě hlavní hřeby akce – diskuze členů mládežnických organizací na téma „Spolupráce V4“. Za MK diskutoval 1. místopředseda MK a předseda EYC Jakub Sivák a moderoval člen Boardu EYC Jan Smítka. Diskutující sdělili své názory ohledně výhod a nevýhod V4, možnosti rozšíření V4 a možnosti nahrazení EU za V4. Například zde panoval názor, že tato změna není dobrým nápadem. V dnešních dnech se mluví o rozšíření V4 o země jako Rakousko či Slovinsko, nicméně diskutující byli na tento pohled velmi skeptičtí. K večeru dorazil ředitel Výzkumného centra Vít Dostál, který si pro nás připravil workshop na téma „Úvod do Visegrádské spolupráce – co od ní můžeme chtít“. 

Svoboda médií je v dnešním světě velmi důležitá a lidé tuto problematiku vnímají. Po třiceti letech po Sametové revoluci je v České republice spekuluje o nezávislosti médií, nálepkování různých platform a vzniku pofidérních médií. Po třiceti letech nesmí Češi zapomenout, že svoboda není samozřejmost, že si ji každá generace musí vybojovat. Česká republika je v politické krizi a když ji zvládne, pak byla revoluce úspěšná. Věříme, že připomínáním tématu svoboda médií, jsme přispěli o větší demokratičnost v našem státě. 

Děkujeme Regionálnímu klubu Chomutov za velmi kvalitní uspořádání poslední veliké akce MK v letošním roce a samozřejmě také Nadaci Hannse Seidela za jejich laskavou finanční podporu.