Zpátky na seznam článků

Zimní univerzita Mladých konzervativců 2020 (ONLINE)

  Tradiční podzimní akce Mladých konzervativců „Zimní univerzita“ se uskutečnila i v letošním roce! Ale s rozdílem, že se přesunula…

 

Tradiční podzimní akce Mladých konzervativců „Zimní univerzita“ se uskutečnila i v letošním roce! Ale s rozdílem, že se přesunula do online prostředí. Akce byla hrazena finančními prostředky Nadace Hannse Seidela.

Letošní Zimní univerzita se konala 13. a 14. listopadu 2020. Součástí byly 4 diskuzní bloky a jeden workshop. Za pomoci internetu se připojilo několik zajímavých hostů. Tématem letošní Zimní univerzity bylo: Evropa dnes a zítra. Věnovali jsme se Evropské unii, evropské integraci, Green Dealu, mladým tvářím v politice nebo mediální komunikaci. 


Do prvního diskuzního bloku na téma „Evropská integrace“ byli pozváni:

  • Jan Zahradil (ODS – ECR) – europoslanec, Spitzenkandidát za frakci ECR do voleb 2019
  • Mikuláš Peksa (Piráti – G-EFA) – europoslanec, předseda Evropské pirátské strany

Hlavními body bloku byly následky brexitu, kdo je další na řadě se vstupem do EU a kdo z ní pravděpodobně nejdříve vystoupí, co se změnilo po volbách v loňském roce a jaká je hlavní agenda současné garnitury. 

Záznam online debaty ZDE.


Druhý diskuzní blok byl na téma „EU-v zákulisí„. Jako hosté byli pozváni:

  • Petr Sokol – politiolog, asistent europoslance, bývalý předseda Mladých konzervativců
  • Tibor Macák – renomovaný slovenský novinář momentálně pracující v Berlíně pro RTVS

V diskuzi jsme se věnovali rozdíly mezi evropskou a národní politickou scénou, jazykové bariéře, vztahy napříč frakcemi v Evropském parlamentu a uvnitř frakce a rozmístění institucí Evropské unie. 

Záznam online debaty ZDE


Třetí diskuzní blok byl odlišný od ostatních, pozvali jsme si „Krajské a komunální mladé tváře„:

  • Josef Kaštil (ODS) – zastupitel města Olomouc
  • Kateřina Stojanová (Piráti) – zastupitelka Ústeckého kraje
  • Petr Troníček (ČSSD) – tajemník OP Chomutov

V diskuzi jsme se dotkli všech témat, které obsahovala celkově Zimní univerzita. Také hosté mluvili o jejich počátcích v politice a motivaci vstupu do politiky a proč si zvolili danou politickou stranu. Došlo i na otázku Evropské unie nebo řešení pandemické krize.

Záznam online debaty ZDE


Posledním diskuzním blokem jsme se dotkli jednoho z nejdiskutovanějších témat na poli Evropské unie – „Green Deal„, jako hosté přijali pozvání:

  • Vladimír Kočí – děkan Fakulty pro ochranu prostředí VŠCHT
  • Alexandr Vondra – europoslanec za ODS

Je rok 2050 reálný k uhlíkové neutralitě? Neuškodí zelená politika evropské ekonomice a nebude vlát za státy, kteří se nebudou zelenou politikou řídit

Záznam online debaty ZDE


Součástí Zimní univerzity bylo i školení v mediální komunikaci vedené Jakubem Splavcem, expertem na PR, pracujícího pro AMI Communications. 

První částí byla přednáška, jak by měla vláda komunikovat s veřejností a médii, kdy byla srovnána současná komunikace vlády během pandemické krize. Druhá část bloku byla diskuze, kdy sledující psali do komentářů pod video a panelista na otázky odpovídal. Srovnali jsme mediální komunikace významných osobností současné české politické scény a popsali důležité rysy úspěšného politika.

Záznam online debaty ZDE