Zpátky na seznam článků

Letní kemp Mladých konzervativců 2021

Tradiční letní akce Mladých konzervativců se letos konala ve Sloupu v Moravském krasu od 7. do 11. července 2021. Pořádání…

Tradiční letní akce Mladých konzervativců se letos konala ve Sloupu v Moravském krasu od 7. do 11. července 2021. Pořádání Letního kempu MK se zhostil regionální klub v Brně. Akce proběhla za podpory Nadace Hannse Seidela.

Středa 7. července

Setkání účastníků kempu proběhlo v Brně. Slavnostní zahájení se konalo v místní plzeňské pivnici za přítomnosti hostů ředitele Nadace Hannse Seidela pro zastoupení v ČR Dr. Markuse Ehma a primátorky města Brna Markéty Vaňkové z ODS. Po slavnostním obědě se účastníci přesunuli do místního skautského institutu, kde absolvovali přednášku od ředitele Občanského institutu Romana Jocha. Tématem byl vývoj konzervatismu ve Spojených státech amerických ve 20. století do současnosti. Dotkli jsme se tak prezidentských ér od Roosevelta a skončili Trumpem. Samozřejmě jsme se nejvíce zastavili u Ronalda Reagana a tzv. zlaté éry konzervatismu (Thatcher x Reagan).

Po přednášce již nastal přesun do Sloupu, kde na účastníky čekalo ubytování.

Čtvrtek 8. července

Čtvrteční dopolední program odstartoval diskuzí se zástupci mládežnických organizací v České republice. Diskutovali jsme o rezonujících tématech v české politické scéně a samozřejmě i budoucích poslaneckých volbách. Odpoledne jsme pokračovali besedou o českém zdravotnictví se senátorem Romanem Krausem, kdy jsme se samozřejmě dotkli i současné situaci související s pandemií nemoci covid19. 

Následně jsme debatovali i o komunální politice. Navštívil nás starosta Blanska a radní pro dopravu Jihomoravského kraje. Dozvěděli jsme se zajímavé informace, které určitě použije několik členů Mladých konzervativců ve své politické kariéře v komunální politice. Dotkli jsme i současné situace. Městským rozpočtům totiž kvůli pandemii chybí peníze v rozpočtech a jsou nuceni tuto situaci řešit.

K večeru nám zavítal i lidovecký poslanec Jiří Mihola, který je expertem na školství. 

Pátek 9. července

Páteční program odstartoval diskuzí o zemědělství se senátorem za obvod Mikulov a starostou Mikulova Rostislavem Koštialem. Morava je významná zemědělská oblast a pan senátor jako zemědělec má v tomto oboru široký přehled. Opět jsme se nemohli nedotknout současného dění, a to tornáda, které zpustošilo několik obcí mezi Břeclaví a Hodonínem. 

Letní kemp však není jen o přednáškách. Páteční dopoledne jsme věnovali i místnímu prostředí. Jak napovídá název obce, ve které jsme byli ubytováni (Sloup v Moravském krasu), bylo jasné, kam se půjdou účastníci Letního kempu podívat. Byly to Sloupsko-šošůvské jeskyně. Ty jsou rozsáhlým systémem dómů, chodeb a obrovských podzemních propastí vytvořených ve dvou patrech. Jsou také typickou svou krápníkovou výzdobou. Součástí prohlídky byla i jeskyně Kůlna, kde byly nalezeny části lebky člověka neandrtálského asi 120 000 let staré.

Odpolední program se skládal z přednášky a diskuze pana docenta Petra Kanioka z Masarykovy univerzity. Probrali jsme vývoj postoje politických stran k Evropské unii a i váhu postavení k Evropské unii v jejich programech. Velká část diskuze se pak věnovala evropskému předsednictví v následujícím roce, kdy jsme se dostali k obavám, aby předsednictví neskončilo zase fiaskem jako před 12 lety, kdy Jiří Paroubek položil během předsednictví Topolánkovu vládu. Po letošních volbách nám hrozí několik katastrofických scénářů závisejících na tom, jak dopadnou volby a jak se zachová prezident Zeman. Evropskou unií jako bychom se připravili na příjezd pana europoslance Jana Zahradila, který dorazil onen večer a se kterým si mohli účastníci dát neformální řeč u ohně, buřtů s chlebem a piva. Nikomu to neříkejte, ale pan europoslanec je pyroman. (-: Před jeho příjezdem jsme stačili odehrát přátelský fotbalový zápas nebo pinkání s volejbalovým míčem. Však ještě byla přítomna atmosféra z EURA.

Sobota 10. července

Sobotní program se skládal z několika zlatých hřebů Letního kempu. První besedu vedl pan europoslanec Zahradil, který nám povyprávěl smutný příběh o nových a pokračujících agendách Evropské komise, pokračujícího zeleného šílenství a neschopnosti české vlády vyjednat si výjimku pro energetiku (jako to třeba udělalo Polsko). Pak ovšem premiér Babiš přijede do Česka a ukazuje se v úplně jiném světle, přitom jim tam vše odkýval. Zajímavý byl však dotaz ohledně budoucnosti Orbánovy strany Fidesz poté, co opustila EPP. 

Následovala však velmi očekávaná beseda s předsedou ODS Petrem Fialou. Diskutovali jsme o vzniku koalice SPOLU, důvodu jejího vzniku a samozřejmě o programu, kde účastníky zajímala sekce životní prostředí či kde je možno ušetřit státní výdaje. A mezi účastníky panovala jednoznačná shoda na tom, že předseda Fiala se vykresluje lidmi zcela mylně. Jeho odpovědi byly zkrátka dechberoucí, přesvědčivé a autentické. Je to skvělý lídr do blížících se voleb. A jak nás pan předseda požádal o pomoc v kampani, abychom vyhráli, my rozhodně pomůžeme.

Odpolední část programu byla věnována politické situaci na Slovensku. Jako host přijel zahraniční tajemní Občiansko-demokratické mládeže Šimon Podesva. Dozvěděli jsme se o problémech současné koalice, rozpadu LSNS, o vzniku Hlasu a dalších. Slovenská vláda je již delší dobu v těžké krizi. Svou zásadní roli v tom má i bývalý premiér Matovič. Posledním panelem byla diskuze s německým hostem Danielem Naglem, předsedou Junge Union Dolní Franky. Bavili jsme se zejména o česko-bavorských vztazích, které byly omezeny (a jsou) kvůli opatřením proti šíření koronaviru a s tím související i uzavírání hranic.

11. července 2021

Nedělní program se skládal pouze z odjezdu účastníků. Dovolíme si však v tomto prostoru poděkovat regionálnímu klubu v Brně za kvalitně provedenou organizaci celé akce. Je důležité, že se členové mohou alespoň jednou do roka sejít a neformální pohovořit o tom, co je spojuje.