Zpátky na seznam článků

Zimní univerzita Mladých konzervativců v Chomutově

Zimní univerzita Mladých konzervativců 2022, konaná za laskavé podpory Nadace Hannse Seidela, se letos konala o víkendu 4. – 6.…

Zimní univerzita Mladých konzervativců 2022, konaná za laskavé podpory Nadace Hannse Seidela, se letos konala o víkendu 4. – 6. března 2022 v podkrušnohorském městě Chomutově.

Zahájena byla prohlídkou městského centra včetně výstupu na městskou věž. Poté již následovala první přednáška, kterou si připravila Ing. Zuzana Khendryche Trhlínová, Ph.D. Tématem přednášky byl regionální rozvoj, bytová politika a řešení bytové krize.

Sobotní program začal přednáškou starosty Kadaně a náměstka hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Kulhánka a poradce ministrů životního prostředí a průmyslu a obchodu Vladimíra Vlka o Green Dealu a energetice, kterou prolínaly časté otázky, například o využití alternativních zdrojů nebo energetickém mixu.

Na tuto přednášku navázala první část odpoledního programu, v němž proběhla návštěva lomu Vršany u Mostu s projížďkou důlním Safari, přednáškou o fungování a historii lomu a o možnostech rekultivace po důlní činnosti. Dostali jsme se i k těsné blízkosti těžebních strojů a na dno samotného lomu.

Celý program vyvrcholil debatou bývalého ministra zahraničí Tomáše Petříčka a bývalého ministra obrany a europoslance Alexandra Vondry, ve které s Mladými konzervativci řešili válku na Ukrajině, Evropskou unii a nadcházející české předsednictví EU. V rámci debaty se dostali k reakcím NATO a EU na aktuální rusko-ukrajinský konflikt, minulé české předsednictví EU i budoucnost Green Dealu.

Přednášková série byla zakončena přednáškou od bývalého náměstka ministrů vnitra, financí a spravedlnosti – pana Zdeňka Zajíčka. Pan Zajíček si připravil přednášku a debatu o pražské komunální politice a o digitalizaci. Hlavními tématy byly budoucnost SPOLU v Praze, největší problémy Prahy příčiny pomalé digitalizace a například také datové schránky.