Zpátky na seznam článků

Jak zvládnout koronavirus

Výkonný výbor MK si dovoluje pro Vás shrnout důsledky opatření posledních dní. V zásadě platí, choďme do práce, běžme nakoupit…

Výkonný výbor MK si dovoluje pro Vás shrnout důsledky opatření posledních dní. V zásadě platí, choďme do práce, běžme nakoupit a pak domů, max. na krátkou procházku. Není radno se toulat venku.

Práce

Pokud to jen trochu jde a zaměstnavatel to umožní, snažte se pracovat z domova. Pokud Vaše zaměstnání vyžaduje osobní přítomnost, buďte velmi opatrní na cestě. Použijte roušku, šátek, šálu, dejte si pozor na shluky s jinými lidmi. Při příjezdu si umyjte popř. dezinfikujte si ruce. Snažte se si nesahat na obličej. 
Pokud bychom přestali pracovat, naše ekonomika by obdržela ještě tvrdší ránu. Váš pracovní výkon určujte, jaký ekonomický dopad bude mít virus na naši zem. Všem patří veliký obdiv!

Potraviny, lékárna, pohonné hmoty

Premiér ČR nás neustále ubezpečuje, že potravin je dost. Pro dojití si na nákup, do lékárny, natankovat Vás nic neomezuje, dejte si však pozor na shluky lidí v obchodech, popř. si dávejte 2 m odstup, použijte alespoň šátek. U pečiva dodržujte hygienické postupy (plastové rukavice).
Pokuste se o co nejmenší kontakt s prodavačkou, platbu uskutečněte co nejlépe bezhotovostně. Při tankování použijte rukavice. Po příchodu domů si opět neprodleně umyjte ruce. Snažte se však tyto cesty co nejvíce omezit na ty nejnutnější. Velký dík patří všem prodavajícím, obsluhujícím, lékarníkům…!

Můžu jít ven?

Pokud Vás to doma nebaví, na procházku jít můžete, ale velmi zvažte s kým a v jakém počtu. Nejlepší je jít nejlépe s nejbližšími a vyhýbat se místům s vyšší koncentrací lidí. Pokud nejste stoprocentně zdraví, radši to vydržte doma. Rouška, šátek, šála je samozřejmě na místě.
Policisté Vás nebudou lustrovat, kam jdete, kam míříte, jsou to také jen lidi. Členové integrovaného záchranného systému (hasiči, policisté, zdravotníci…) si také zaslouží uznání! Sami čelí nebezpečí.

Senioři

Seniorům se doporučuje nechodit ven a nejlépe se s nikým přímo nestýkat. Jsou nejohroženější skupina obyvatel, kterým hrozí při nákaze smrtelné nebezpečí. Doporučujeme radikálně omezit návštěvy ostatních členů rodiny. Nemusíte poznat příznaky v prvních dnech, kdy se virus podle německých vědců rozšiřuje nejrychleji.
Výjimkou jsou samozřejmě nutné návštěvy zdravotnických center. Buďte však s babičkami a dědečky v kontaktu, ať se necítí sami a ať vědí, že na ně myslíte. Ptejte se jich, jak se mají, jak se cítí. 

Roušky, respirátory – (v MHD v Praze povinně)

Co se týče roušek a respirátorů, Vláda si s jejich dodávkami neporadila moc dobře. Jejich dodávka se očekává každým dnem a měly by být poskytovány těm, kteří jsou v první linii ohrožení (lékaři, pracovníci v domovech důchodců, řidiči autobusů) a v poslední řadě samozřejmě úplně všem. Členové Vlády nás neustále ujišťují, že dělají, co mohou, aby přijely miliony kusů. Prozatím se pokuste si provizorně roušku ušít, či používat šátek, šálu, či cokoliv jiného, lepší než nic. Pojem „zlaté české ručičky“ i teď prostě platí.
Pokud jezdíte MHD, určitě roušku, respirátor, šátek, šálu použijte, dokonce v Praze a u některých dopravců je to od úterý 17.3. vyžadováno. Kraje a města ruší nástup předními dveřmi a zavádí nástup zadními dveřmi, abyste nepřišli ke styku s řidičem. Autobusy zpravidla staví ve všech zastávkách a otevřou vždy všechny dveře. Po výstupu si očistěte ruce, zejména když jste byli nuceni se držet tyče.

Co mi hrozí, když poruším nařízení

Hrozí Vám, že když někoho nakazíte, bude Vám to po celý život líto, jak velmi lidsky komentoval tento dotaz ministr vnitra. Roznášení koronaviru je trestný čin, porušení karantény je sankciováno pokutou až 3 miliony Kč.

Je to o zodpovědnosti každého z nás. Naše trpělivost znamená náš brzký návrat k běžnému životu. I my jsme museli přijmout opatření. Mladí konzervativci byli nuceni zrušit v minulém týdnu všechna jednání a několik akcí, což neseme nelibě, ale s pochopením. Karanténa nuda je, nad virem však vyhraje. Vydržme.

Ačkoliv všichni myslíme na pandemii, snažme se doma nesledovat v jednom kuse zprávy a počty nakažených, proto je dobře, že nás ministerstvo informuje snad jen dvakrát denně o počtu nakažených. Zpříjemněme si den krátkou procházkou, četbou, sledováním seriálu, hraním her či sebevzděláváním. Jeden vtípek praví, že jakmile skončí virus, všechny domácnosti budou čistší a uklizenější více než o Vánocích.

Náš národ zvládl horší věci, zvládneme i nějaký virus. #češi

Přejeme všem pevné zdraví!